En person som är glutenintolerant kan
fortfarande äta många olika maträtter och ingredienser, även om jag själv blev
förvånad hur mycket mjöl som används i produkter jag inte trodde innehöll det.
Det är oftast halvfabrikaten som är de lurigaste produkterna, så se upp
med dem!
Jag listar här ett par naturligt
glutenfria produkter samt produkter som innehåller gluten och substitut till
dessa.
Inga problem:
Potatis Te
Ris Kaffe
Quinoa Mjölk
Kött Grädde
Fisk Smör
Grönsaker Youghurt/Fil
”Knorr”-buljong Maizena redning (sås)
”Touch and taste”-fond Socker/Vaniljsocker
Kryddor (med undantag en del kryddmixer) Frukt
Taco skal (hårda)+ Tacochips(saltade) Tacokrydda (santa maria)
Ris Kaffe
Quinoa Mjölk
Kött Grädde
Fisk Smör
Grönsaker Youghurt/Fil
”Knorr”-buljong Maizena redning (sås)
”Touch and taste”-fond Socker/Vaniljsocker
Kryddor (med undantag en del kryddmixer) Frukt
Taco skal (hårda)+ Tacochips(saltade) Tacokrydda (santa maria)
Innehåller gluten: Byt
till:
Mjöl (råg, vete, korn,
graham, --> Glutenfri
mjölmix, bovete, majsmjöl,
durum, dinkel) potatismjöl.
Havre --> Glutenfri havre
Soja --> Glutenfri soja
Bröd/Knäckebröd --> Glutenfritt bröd/knäckebröd
Cous-cous/Bulgur --> Quinoa
Pasta --> Glutenfri pasta
Flingor --> Glutenfria flingor
Vetegroddar
Öl, Whiskey
Godis
durum, dinkel) potatismjöl.
Havre --> Glutenfri havre
Soja --> Glutenfri soja
Bröd/Knäckebröd --> Glutenfritt bröd/knäckebröd
Cous-cous/Bulgur --> Quinoa
Pasta --> Glutenfri pasta
Flingor --> Glutenfria flingor
Vetegroddar
Öl, Whiskey
Godis
En del produkter kan vara
glutenfria beroende på vad producenten valt att använda för ingredienser.
Antingen står det rätt och slätt att en vara innehåller gluten, eller så är det
mer invecklat än så. Innehållsförteckningar där vete, korn, malt ingår är big no no. Tyvärr finns det några
ingredienser som är mer svårtolkade, dessa är:
-Maltodextrin
-Glukossirap
-Stärkelse
-Maltodextrin
-Glukossirap
-Stärkelse
Dessa kan likaväl vara
gjorde på exempelvis majsmjöl (glutenfritt) som vetemjöl (innehåller gluten).
Personligen hoppar jag över dessa varor helt och hållet för att inte riskera
att få i mig gluten. (Så till mina vänner: snälla använd inte en vara som
innehåller dessa, om jag inte sagt att det är okej såklart).
En del förespråkar att det inte ska vara farligt medan andra (bland annat min dietist) tycker att dessa ska undvikas.
En del förespråkar att det inte ska vara farligt medan andra (bland annat min dietist) tycker att dessa ska undvikas.
Jag har kontaktat en del
producenter och frågat om ingredienser på varor som varit oklara och har fått
svar varje gång.
Exempel: Ingrediensen ”stärkelse(potatis)”
indikerar att produkten är okej att äta, står det däremot endast ”stärkelse” är
det en stor chans att det är gjort på exempelvis vetemjöl vilket inte funkar.
Var
försiktig med:De flesta halvfabrikat Kryddmixer
Korv Sås-mixer
Glass Cornflakes (Kellogs innehåller gluten)
Sweet chili Sylt
Choklad Marinader
Bakpulver
Ni skriver att knorr buljong är ok, men när jag läser på innehållsförteckningen står det ju maltodextrin då är det väl inte ok, eller?
SvaraRaderaja det vill jag också veta om Knorrs buljong är ok ?
SvaraRadera